balfeny

home refresh

Elérhetőség Aba-Novák Vilmos Hivatkozások   design: Závodszky

Aba-Novák Kortárs Galéria, Paizs Goebel Jenő „… utolér ez a fény …”

Paizs Goebel Jenő (1896–1944) a szentendrei művésztelep egyik alapítója. Festészetét nem lehet semmilyen irányzathoz vagy szellemi körhöz kapcsolni. Gyerekkori rajzok után 1915-1916-ban üvegfestést tanult az Iparrajziskolában, ezt követően 1924-ig a Képzőművészeti Főiskola növendéke volt. Majd Párizsba utazott, ahol közel két évet töltött. Réti István volt tanítványára a barbizoni iskola tájképfestészete hatott, olyannyira, hogy az ottani művészek társasága tagjai sorába választotta.

Paizs Goebel Jenő „… utolér ez a fény …” c. kiállítása 2015 augusztus 8-án du. 5-kor nyílik.
Paizs Goebel Jenő kiállítása. 

1926-ban hosszabb ideig dolgozott Nagybá-
nyán, majd 1928-ban a Budapest közeli Szentendrén a később nevezetessé váló művésztelep alapító tagjaként telepedett le.
Paizs Goebel Jenő
Ezek a studiumok, tájélmények, festői hatások posztnagybányai látvány- és tájfestészet felé indították. A későbbi években teljesen egyéni ízű, sajátos – Csontváryra és a Vámos Rousseau-ra emlékeztető – stílusa csak ezután, a harmincas években alakul ki. Reális alapokon, ám színek és formák, állatok és alakok valóságos álomvilágát teremtette meg, ahol ugyan minden valóságosnak látszik, s ahol mégis csodák történnek. Ennek az egyszemélyes egzotikumnak a jegyében örökíti meg, illetve írja át tágabb jelentést hordozó víziókká mindazt, amit maga körül lát a Duna-menti kisváros akkor még romlatlan környezetében. A harmincas évek második felétől, majd a háború kitörésével személyes sorsán, művészi pályájának alakulásán is nyomot hagy a történelem; mint szaporodó önarcképei mutatják, ezt a változást úgy reagálja le, hogy egyre nagyobb csodálkozással, mind inkább értetlenkedve tekint az értelmetlenül önsorsrontó emberiségre és az összetört világra.

____________________________

2015. 08. 08-án, 17:00
Leányfalu-Ház, Aba-Novák Galéria. Megnyitja Török Katalin.