balfeny

home refresh

Elérhetőség Aba-Novák Vilmos Hivatkozások   design: Závodszky

Aba-Novák Kortárs Galéria           Nagy Gábor - "Tájmetszet" c. kiállítása
A Magyar Kultúra Napján fontos, a magyar képzőművészetben komoly szakmai múlttal rendelkező művészt mutatunk be a közönségnek az Aba-Novák Galériában, amely vállaltan a 20. századi és kortárs magyar képzőművészet szolgálatába szegődött. Így került sor minden évben arra, hogy Aba-Novák Vilmos, Bálint Endre, Csíkszentmihályi Róbert és Wahorn András alkotásaival tisztelegjünk a magyar kultúra ünnepén. És most 2015-ben ebben a sorban ötödik alkalommal Nagy Gábor, Munkácsy-díjas képzőművész, a Képzőművészeti Egyetem immár nyugdíjas professzora festményeit, grafikáit és szobrait mutatjuk be. A kiállítás címéül választott "Tájmetszet" cím jól jellemzi azt a következetes művészi utat, amit Nagy Gábor 1973-as diplomázása óta jár.

Ha január, akkor évkezdet. Ha január, akkor a Magyar Kultúra Napja is! Amikor 2010. január 22-én felavattuk és birtokba vettük az új Leányfalu-Házat, az Aba-Novák Galéria javaslatára ezt a fontos dátumot választottuk. Kellenek az ünnepi alkalmak, kellenek az olyan események, ahol a magyarság egyik legnagyobb kincsét, a kultúráját helyezzük előtérbe.

Nagy Gábor már egészen korai munkáitól kezdve figurái expresz- szívek, majd a rajzi megformálás egyre finomabb, érzékenyebb lett, de megmaradt a színek erőteljes kompozíciós szerepe. Grafikáiban neoavantgárd törekvésektől mára a szintetizáló, lírain oldott tájszublimációk, fénytörések világába érkezett. Hangja csendes, de messze ható. A hetvenes évek óta készít míves kidolgozású faszobrokat, amikben festői világának szinte népballadákba hajló világa köszön vissza, mintha kinyitná a képet a harmadik dimenzió irányába.
____________________________

2015. 01. 25-án, 17:00
Leányfalu-Ház, Aba-Novák Galéria. Megnyitja Antall István újságíró

A kiállítás megtekinthető          2015. 01. 25.– 02. 14-ig          (kedd–szombat, 14:00-18:00)