balfeny

A barbár zseni

home refresh

Elérhetőség Kortárs Galéria AN Hivatkozások   design: Závodszky

2010. január 22. – Magyar Kultúra Napja
Ünnepélyes Faluházavatás Leányfalun

 

 

Faluházavatás Leányfalun

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Virág Judit Galéria


Virag Judat Virtulais Galeria


Archivum
nyomtatásMeghívó
Archivum

Aba-Novák-kiállítás Esztergomban


cikk küldése e-mail-bennyomtatás
2009. július 26.

Aba-Novák Vilmos, a "barbár zseni" életművének gyűjteményes kiállítása nyílik Esztergomban, az Északi Kanonoksoron július 30-án, csütörtökön. A csaknem félszáz Aba-Novák-olajképet és száz grafikát bemutató tárlaton a művész unokájának köszönhetően olyan ritka családi fotók és eredeti vázlatok is láthatók, melyek még sohasem szerepeltek a nyilvánosság előtt
(MTI) - Az anyag magángyűjtemények képeiből áll, de a Magyar Nemzeti Galériában őrzött "Aba-Novákok" is Esztergomba jönnek. A kiállításon új fényben tűnik fel az életmű: leghíresebb korszakai mellett a középpontba kerül Aba-Novák arc- és tájkaraktereinek sorozata.
 
Jelen lesznek a talán leghíresebb, "cirkuszi korszak" olajfestményei és a vallásos témájú képek is. Helyet kapott néhány igazi különlegesség, a korai időszak most előkerült kettős aktja és több akt-tanulmánya.
 

A kiállítás további ritkaságai a karikatúrák, a vázlatok és a gyermekkori rajzok. A tárlat bővelkedik grafikákban, nyolc rézkarc eredeti nyomólemezét is láthatjuk. A grafikák Aba-Novák életpályáján nagyon fontos szerepet játszottak, elismertségét a magyar kiállítási életben grafikáival alapozta meg.


Esztergom  Aba-Novák Vilmos: Komáromi táj (fotó: mti)

Aba-Novák az új évezredben

2000
Március 23. és április 8. között kiállítás a budapesti Ferenczy Galériában: Aba-Novák Vilmos rajzai és akvarelljei.
Pomázon a Testvérmúzsák Galéria rendez kamarakiállítást műveiből.

2001
Szőnyi István és Patkó Károly mellett főszereplője a Magyar Nemzeti Galéria Árkádia tájain kiállításának, amely az 1920-as évek újklasszicista törekvéseit mutatja be.
Szeptember 16. és november 30. között Szakrális témák Aba-Novák Vilmos festészetében címmel rendez kiállítást az Esztergomi Keresztény Múzeum.
A Debreceni Déri Múzeumban és Derecskén, a Művelődési Házban grafikáiból nyílik kiállítás.

2003
Budapesten a Tabáni Helytörténeti Gyűjteményben és Solymáron a Művelődési Házban nyílik kamara kiállítása.

2004
Március 16. és május 2. között a budai Volksbank Galéria emlékkiállítást rendez a művész születésének 110. évfordulója alkalmából.

2006
Lélegző Életmű címmel emlékkiállítást rendeznek a megnyíló szolnoki Aba-Novák Kulturális Központban.

2007
Art Unio Galéria, Szentendre kamarakiállítás.
Leányfalu Helytörténeti Gyűjtemény és Múzeumban kamarkiállítás, egyben születsénapi tisztelgés Aba-Novák Judit emlékére.
Nyíregyháza Városi Galériában áttekintő kiállítás, főleg a MNG és a család anyagából.
Kieselbach Galéria és Aukciósházban, illetve az ArtFair kiállításon grafikai munkáinak nagy mebutatása.
17 Aktlap címmel megjelentek Zalán Tibor versei Aba-Novák korai aktjaihoz.

2008
MODEM, Debrecen 1300 négyzetméteres hatalmas életműkiállítás, közel ötszáz alkotásból, 50 ezer látogatóval, tárlatvezetésekkel, filmvetítésekke, nagy közönség- és szakmai sikerrel.

2009
Leányfalun Aba-Novák Galéria néven elindul egy új, munkásságát és kortárs művészeket is bemutató művészeti galéria (ez alkalomból megszületik az Aba Novák Galéria honlap is).

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Az esztergomi tárlat létrejöttéhez kiemelkedő támogatást nyújtott Kováts Kristóf, a művész unokája, aki ritka családi fotókat és eredeti vázlatokat adott át a rendezőknek. Az Aba-Novák-kiállítás október 16-ig volt látható.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Aba-Novák Vilmos (1894-1941) a modern magyar festészet egyik legeredetibb tehetsége volt. Festészetének egyik legfőbb értéke a rendkívüli dinamikájú, erőteljes ábrázolókészség. Festményeken kívül grafikákat, freskókat, táblaképeket is készített. Ő festette a szegedi Szent Demeter-templom faliképeit és a jászszentandrási római katolikus templom freskóit. 1937-ben a párizsi világkiállításon és 1940-ben a Velencei Biennálén nagydíjat nyert. 1939-től a budapesti Képzőművészeti Főiskolán tanított.