balfeny

home refresh

Elérhetőség Aba-Novák Vilmos Hivatkozások   design: Závodszky

› Aba-Novák Vilmos » A grafikus


Karcolo_plakat


Aba-Novák Vilmos

Galériánk névadója, Aba-Novák Vilmos 1894. március 15-én született, most lesz tehát a 118. születésnapja. Festőt-grafikust, képzőművészt legjobb kiállítással köszönteni. Ezt tesszük mi, amikor sokszorosított grafikáit mutatjuk be Leányfalun, az Aba-Novák Galériában, Aba-Novák a karcoló címmel.

Aba-Novák az első világháború minden lehetséges frontját végigharcolva tért haza, és visszaült a Képzőművészeti Főiskola padjaiba, ahol Olgyai mester híres grafikai osztályába járt. Talán Ő volt a legnagyobb formátumú tagja az ún. rézkarcoló nemzedéknek. Pedig olyan társai voltak mint Szőnyi, Patkó, Varga Nándor Lajos, Zsögödi Nagy, Tarján-Simkovics, Komjáti Wanyerka, F. Antal, etc.

Galériánk csöppnyi intim terében nagyon hatásosak a sokszorosított grafikák, méretük kicsinységét jól ellensúlyozza a grafikai megvalósítás erőteljessége, a lendület, a magabiztos rajztudás, a technika kezessé tétele. A karcolt világ közelről böngészést és részlet-egész szemléletet kínál, a fekete-fehér világ különös érzéseket kelthet bennünk.

Szeretettel várunk tehát ebbe a világba
2012. 03. 15., 17:00–04. 15. között.