balfeny

A barbár zseni

home refresh

Elérhetőség Kortárs Galéria AN Hivatkozások   design: Závodszky

› A rajzmester

A grafikus bemutatása kezdődjön a Nyugatban megjelenő tollrajzainak a tartalomjegyzékben látható kiemelésével. Ennek a puszta közlésének ereje - a magyar kúltúra történtében elhelyezve - a grafikus elismerésének megkérdőjelezhetetlen bizonyítéka, a Nyugat folyóiratot akkor Babits és Móricz szerkesztette, ebben a számban Móricz mellett többek között Illyés Gyulának és Hamvas Bélának is megjelentek írásai.

A Nyugat számában Aba Novák Vilmos 2 tollrajza:


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 


poster

 ;

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 ;

draw

 ;


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 ;

poster

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


 ;

 ;

A Grafikus

1942
Január 31. és február 16. között a Szinyei Társaság 8. kiállításán a Nemzeti Szalonban szerepel egy temperája (Álarcfestő). A Szinyei Társaság februári ülésén Ybl Ervin emlékezik a művészre.
Március 8. és 29. között nagyszabású emlékkiállítása nyílik a Nemzeti Szalonban Gerevich Tibor rendezésében 57 festmény, 20 falképterv, 14 akvarell és 27 grafika bemutatásával.
Három temperafestményét szerepeltetik az Ungarische Malerei der Gegenwart című németországi vándorkiállításon (1942-43 folyamán, Berlin , Drezda, Breslau, Wien, Graz).
A XXIII. Velencei Biennálén Gerevich Tibor kormánybiztos külön emléktermet rendez be a művésznek a magyar pavilonban. Kiállított műveiből kettőt adnak el, egyet Ciano gróf az olasz külügyminisztérium részére vásárol meg. 23 festménye, 4 akvarellje, 1 rézkarca szerepel.

1943
Április 17. és 26. között az olasz ENIT idegenforgalmi cég által a fiatal magyar művészek olasz tárgyú műveinek támogatására létrehozott díj pályázati kiállításán szerepel négy akvarellje.
Szerepel Győrben Az elmúlt harminc év magyar festészete kiállításon a Városi Múzeumban.

1944
Januárban szerepelnek művei a Székesfővárosi Képtárban Kopp Jenő igazgató rendezésében létrejött A magyar művészet ötven éve című kiállításon.
Művei szerepelnek a svájci Moderne Ungarische Kunst című magyar reprezentatív kiállításon.

1945
November 14. és 25. között Szolnoki vásár című művét kiállítják a Szinyei Társaság jubileumi kiállításán, az Ernst Múzeumban.

1948
A rézkarc mesterei kiállításon szerepelnek művei Budapesten, a Művész Galéria VI. kiállításán.

1950
Április 2. és 26. között a Fényes Adolf Teremben Végvári Lajos által válogatott Szolnoki Művésztelep retrospektív kamarakiállításról kimaradt.

1952
Május–júniusban két műve látható a Szolnoki Művésztelep retrospektív kiállításán az Ernst Múzeumban (Cigánysátor, Székelyvásár).

1959
Szerepel művével Az Alföld a magyar festészetben című kiállításon a Műcsarnokban (kurátor Bényi László).

1962
A Magyar Nemzeti Galéria nagyszabású emlékkiállítást rendez a művész tiszteletére B. Supka Magdolna rendezésében.

1963
Művei szerepelnek kiállításokon Varsóban, Kassán, Prágában.
Szolnokon nyílik emlékkiállítása.

1964
Művei emlékkiállításon szerepelnek Székesfehérváron.

1966
A Corvina Kiadó gondozásában megjelenik a művész első monográfiája B. Supka Magdolna tollából. Második kiadása 1971 jelenik meg.

1967
Öt festménye szerepel a Magyar festők Itáliában című kiállításon a Magyar Nemzeti Galériában (Térzene, 1929, A mérges Giovanni, 1929, Szicíliai régi város, 1930, Olasz tengerparti városka, Cefalu, 1930).

1983
Művei szerepelnek a Római iskola I. című kiállításon az Esztergomi Keresztény Múzeumban.

1984
Művei szerepelnek a Római iskola II. című kiállításon az Esztergomi Keresztény Múzeumban.

1986
Szegeden, a Móra Ferenc Múzeumban nyílik kiállítása.

1988
A Qualitas Galéria Budapesten rendez kamarakiállítást műveiből.

1994
Aba-Novák Vilmos születésének centenáriumán emlékkiállítás nyílik Szegeden a Móra Ferenc Múzeumban, a Magyar Nemzeti Galéria támogatásával. Emlékkiállítások nyílnak Szolnokon, Nagykanizsán és Tapolcán.

1997
Műgyűjtők Galériája Budapesten rendez műveiből kamarakiállítást.

1998
Május 20. és július 30. között Aba-Novák emlékkiállítás nyílik Rómában a Galleria dell’Accademia d’Ungheriában, majd a Galleria Spicchi dell’Estben.
Május 20. és július 20. között művei szerepelnek a Magyar Nemzeti Galéria szervezésében Rómában nyíló La Scuola Romana. Artisti ungheresi a Roma negli anni Trenta kiállításon a San Michele a Ripa Galériában (Régi szicíliai város, Önarckép pipával).
A Fernc-hegyi villa ismét a család birtokába kerül, szeptemberben Ne vakolj freskóra címmel csoportos kiállítás nyílik benne a szegedi freskók megmentéséért, a művész lánya és unokája rendezésében.

1999
Szombathelyen nyílik emlékkiállítása.

2000
Március 23. és április 8. között kiállítás a budapesti Ferenczy Galériában: Aba-Novák Vilmos rajzai és akvarelljei.
Pomázon a Testvérmúzsák Galéria rendez kamarakiállítást műveiből.

2001
Szőnyi István és Patkó Károly mellett főszereplője a Magyar Nemzeti Galéria Árkádia tájain kiállításának, amely az 1920-as évek újklasszicista törekvéseit mutatja be.
Szeptember 16. és november 30. között Szakrális témák Aba-Novák Vilmos festészetében címmel rendez kiállítást az Esztergomi Keresztény Múzeum.
A Debreceni Déri Múzeumban és Derecskén, a Művelődési Házban grafikáiból nyílik kiállítás.

2003
Budapesten a Tabáni Helytörténeti Gyűjteményben és Solymáron a Művelődési Házban nyílik kamara kiállítása.

2004
Március 16. és május 2. között a budai Volksbank Galéria emlékkiállítást rendez a művész születésének 110. évfordulója alkalmából.

2006
Lélegző Életmű címmel emlékkiállítást rendeznek a megnyíló szolnoki Aba-Novák Kulturális Központban.

2007
Art Unio Galéria, Szentendre kamarakiállítás.
Leányfalu Helytörténeti Gyűjtemény és Múzeumban kamarkiállítás, egyben születsénapi tisztelgés Aba-Novák Judit emlékére.
Nyíregyháza Városi Galériában áttekintő kiállítás, főleg a MNG és a család anyagából.
Kieselbach Galéria és Aukciósházban, illetve az ArtFair kiállításon grafikai munkáinak nagy mebutatása.
17 Aktlap címmel megjelentek Zalán Tibor versei Aba-Novák korai aktjaihoz.

2008
MODEM, Debrecen 1300 négyzetméteres hatalmas életműkiállítás, közel ötszáz alkotásból, 50 ezer látogatóval, tárlatvezetésekkel, filmvetítésekke, nagy közönség- és szakmai sikerrel.

2009
Megszületik életét és munkásságát bemutató Aba-Novák honlap.
Leányfalun Aba-Novák Kortásrs Galéria néven elindul egy új, kortárs művészeket bemutató művészeti galéria.