balfeny

home refresh

Elérhetőség Aba-Novák Vilmos Hivatkozások   design: Závodszky

Aba-Novák Kortárs Galéria,  

  Barcsay mester és tanítványai címmel Barcsay Jenő, Balogh László, Deim Pál és Konok Tamás vándorkiállítása érkezik hozzánk. 2012. 08. 18-án 18:30-kor. A kamara kiállítás anyaga kizárólag szitanyomatokból áll, melyek nagy része Szentendrén készült.

Az anyag a Felvidékről (Dunaszerdahely, Komárom, Ipolyság) „átutazóban” tartózkodik Leányfalun, innen Erdélybe, Nagyváradra kerül, majd tovább az erdélyi városokba. Az Aba-Novák Galériában a kiállítás 2012 augusztus 18-án du. fél 7-kor nyílik. Barcsay Alapítvány / Kónya Márta, Ferenc

Barcsay mester és tanítványai

Barcsay Jenő, Balogh László,
Deim Pál és Konok Tamás

Barcsay Jenő a Képzőművészeti Főiskolán művészeti anatómiát tanított, így számos azóta híressé vált festő, grafikus pályáját is megalapozta. Oktatói tevékenysége azonban nem maradt a puszta szakmai oktatás keretében, hanem művészi világlátást, emberi tartást is tanulhattak tőle növendékei. Ezen túlmenően a Szentendrén élő és alkotó Balogh László és Deim Pál igazi mestert, igazi barátot is kapott a művészeti anatómia konkrét ismeretein túl.
Barcsay Jenő figyelmét is fiatalabb szentendrei pályatársai irányították rá a szitanyomás technikára, ugyanis azon kevés művészek közé tartozott, akinek képi világa – konkrét képei – alkalmasnak mutatkoztak arra, hogy áttegyék őket szitatechnika általi sokszorosításra. Ismereteink szerint, még életében és aláírásával – mintegy húsz szita munkája született, melyből most e kiállításon tíz alapvető mű látható. Balogh László és Deim Pál szitanyomatai is a nyolcvanas évektől vannak jelen művészetükben, de jelen kiállítás különlegessége, hogy Balogh legrégebbi munkája is csak 1995-ös, a legújabb a múlt évben készült, s Deim pedig egy korai munkája (Temető) mellett három vadonatúj, 2011-ben készült nyomatát mutatja be. Konok Tamás igényes – esetében négyzet formátumú – nyomatai 1994-ben készültek.
A művek azért is különlegesek, mert mind a négy alkotó – mester és tanítványai – szitanyomatai mintegy esszenciájukkal, attribútumaikkal, kompozíciójukkal, struktúrájukkal – hordozzák művészetük lényegét, s ily módon a kiállítás látogatók közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a XX. század magyar képzőművészetének egy kimagasló mestere és tanítványai műveivel. Igazi nagy formátumú művészek látogatnak tehát Lányfalura, az Aba-Novák Ga¬lériába, amely egyben alkalmat is kínál arra, hogy Deim Pál Kossuth-díjas festőművész illendően megköszönthessük 80. születésnapja alkalmából.

Feledy Balázs: írása