balfeny

home refresh

Elérhetőség Aba-Novák Vilmos Hivatkozások   design: Závodszky

› Faluházavatás Leányfalun 


2010. január 22. – Magyar Kultúra Napja Ünnepélyes Faluházavatás Leányfalun


 

Aba-Novák Kortárs Galéria

Leányfalun a nemrégen felújított iskola után ismét házavatás lesz. Ezúttal az EU-s támogatással Vadász György Kossuth-díjas építész tervei alapján teljesen megújult gyönyörű Faluház avatásával ünneplik a Magyar Kultúra Napját. A régi épület alaposan rászolgált, hogy átadja helyét a minden ízében 21. századi utódjának.
Ezt az épületet nem csupán külső megjelenése, térformálása, jól használható közösség terei miatt fogják szeretni Leányfalu polgárai és a közeli Duna-menti települések lakói, hanem korszerű, energiatakarékos megvalósítása miatt is, és napjainkban már alapvető, a tervezők és a kivitelezők mindenhol figyelembe vették az akadálymentesítés követelményeit is.
A kétszintes, változó belső magasságú épület helyiségeiben a kultúra, sport és közösségi rendezvények egyaránt megtalálják tevékenységüknek legmegfelelőbb feltételeket. Folytatódik a népszerű éjszakai ping-pong, aktiváló gyerekfoglalkozások, zenei műhely, kiállítóterem, változtatható terű közösségi helyiségek szolgálják majd a látogatókat.
Ám nem csupán az épület avatására kerül sor ezen a napon, hanem színre lép és bemutatkozik a Leányfalusi Szabadegyetem Közhasznú Alapítvány is, amelynek létrejöttében – többek mellett – olyan tekintélyes és elismert leányfalui, illetve Leányfaluhoz kötődő személyek tettek alapítványt, mint Regéczy-Nagy László, ifj. dr. Bibó István és dr. Kemény Dénes. Céljuk olyan előadások, rendezvények, képzések megtartása, ahol mindenki megtalálja érdeklődésének, készségeinek megfelelő foglalkozást, személyiségfejlesztést és műveltségének gyarapítását. A megnyitó napján a Leányfalusi Szabadegyetem első előadást Rockenbauer Zoltán, művészettörténész, kultúrantropológus tartja majd „A nyolcak és a zene” címmel. Vetített képeihez zenei illusztrációval is szolgál majd.
És megnyitja első kiállítását a Faluházban megnyíló Aba-Novák Galéria is. A kiállítás címe: „17 aktlap”, amelyben Aba-Novák Vilmos eredeti grafikái és Zalán Tibor költő ezen rajzokhoz írt kézírásos verseit, és a belőlük összeállított mappát teszik közszemlére. Az Aba-Novák Galériát Leányfalu polgármestere Nyíri Csaba és képviselő-testülete, valamint a kultúra iránt fogékony polgárai hívták életre. A galéria művészeti programját és tevékenységét a 20. századi és kortárs képzőművészetének szenteli. A galéria intim terében kiállítások, előadások, felolvasások és zenei rendezvények lesznek. Közös nevezőként a minőségre alapoznak, Aba-Novák Vilmos művészetének erejében bízva.

Információk kérhetők:
Nyíri Csaba, Leányfalu polgármestere: +36 70 771 3467
Szelekovszky, Beáta a Faluház igazgatója: +36 70 771 4363
Dr. Molnár Klára, Leányfalusi Szabadegyetem Közhasznú Alapítvány elnöke: +36 20 954 6141
Kováts Kristóf, Aba-Novák Galéria vezetője +36 20 446 5234

« Vissza

Részletes program

2010. január 22., péntek

Leányfalui Faluház átadó ünnepsége

18:00 Ünnepélyes megnyitó
Nyíri Csaba polgármester köszöntõje
Takáts Józsefné szavalata

Bordán Irén színművész
B. Krause Annamária zongoraművész
Hámori Angelika zongoraművész
Richter Annamária zongoraművész
Gaál-Weber Ildikó operaénekes
Gyermán Júlia hegedűművész
Négyessy Katalin csellóművész
Helyey László színművész

19:30 Aba-Novák Galéria megnyitója
„17 aktlap” – Aba-Novák Vilmos grafikái és Zalán Tibor költő a grafikákhoz írt versei
Egy bibliofil album és a grafikák.

            Megnyitja:
Rockenbauer Zoltán,
kultúrantropológus, művészettörténész

19:45 „A Nyolcak és a zene”
A Leányfalui Szabadegyetem nyitóelõadása
Elõadó:
Rockenbauer Zoltán
kultúrantropológus, művészettörténész

-------------------------------------------

2010. január 23., szombat

15:00 Leányfalui gyerekek
muzsikálnak

16:00 Hóvirág Nyugdíjas Klub műsora

17:00 Séta a pesti Vármegyeházán.
Irodalmi barangolás Pest megyében címû könyvet bemutatják: Bihari József ny. megyei múzeumigazgató és dr. Sin Edit irodalomtörténész, közreműködnek a leányfalui általános iskola diákjai

18:00 A Leányfalui Szekér Színház
bemutatója: Móricz Zsigmond: Szerelem című műve alapján

19.00 Táncos mulatság
az Escape zenekarral
Élõzene, tánc